Блесок еКниги: Драми
New Page 1
Блесок еКниги, од 1996


Почетна
Сите еКниги
еСписание
Контакт
Блесок книжарница
 

Драми

Поезија Проза Есеи Драми Колумни Зборници Бесплатни


thumb

Глоговиот џбун и други драми

Собрани драми од Братислав Димитров, еКнига на македонски.

Приредила Јелена Лужина.


thumb

Купидона и други драми

Собрани драми од Срѓан Јаниќијевиќ, еКнига, на македонски.

Приредила Јелена Лужина.

За да ви се преврти умот. Нежно како ракавица.thumb

Скакулци и други драми

Избрани драми од Биљана Србљановиќ, еКнига, на македонски.  

Избрала, превела од српски и приредила Јелена Лужина. 

Семејствата во сите драми на Биљана Србљановиќ се – длабоко несреќни. Толку длабоко што сериозно го наметнуваат неизбежното прашање: постојат ли, воопшто, некои штогоде среќни семејни контексти?


thumb

Хрватски Фауст и други драми

Избрани драми од Слободан Шнајдер, еКнига, на македонски. 

Избрала, превела од хрватски и приредила Јелена Лужина. 

Изборот од петте драми претставува дел од драмското писмо на Слободан Шнајдер – специфично, енервантно, понекогаш ексцесно, многупати дури и еуфорично, ама секогаш – автентично. И моќно, дури отаде!


thumb

Безљубни

Драма од Благица Секулоска, еКнига, на македонски. 

Добитник на втората награда на конкурсот „Коле Чашуле“ на МНТ за необјавена драма. 


thumb

Чија си

Драма од Сашко Насев, еКнига, на македонски.


thumb

Црнила

Драма од Коле Чашуле, еКнига, на македонски.


thumb

Црни играчки

Драма од Венко Андоновски, еКнига, на македонски.


thumb

Суд

Драма од Коле Чашуле, еКнига, на македонски.


thumb

P

Драма од Јордан Плевнеш, еКнига, на македонски.


thumb

Пат за Парамарибо

Драма од Томислав Османли, еКнига, на македонски.


thumb

Ништо без Трифолио

Драма од Русомир Богдановски, еКнига, на македонски.


thumb

ММЕ Кој прв почна

Драма од Дејан Дуковски, еКнига, на македонски.


thumb

Лепа Ангелина

Драма од Благоја Ристески - Платнар, еКнига, на македонски.


thumb

Двајца во Еден

Драма од Томислав Османли, еКнига, на македонски.


thumb

Вител

Драма од Коле Чашуле, еКнига, на македонски.


thumb

Вазна од порцелан

Драма од Југослав Петровски, еКнига, на македонски.


thumb

Буре барут

Драма од Дејан Дуковски, еКнига, на македонски.


thumb

WTF Started all this?

Драма од Дејан Дуковски, еКнига, на англиски.

Превод: Кит Алеандри и Огнен Чемерски.


thumb

Who do you belong to

Драма од Сашко Насев, еКнига, на англиски.

Превод: Тања Диневска.


thumb

Whirlpool

Драма од Коле Чашуле, еКнига, на англиски.

Превод: Илија Чашуле.


thumb

Two in Eden

Драма од Томислав Османли, еКнига, на англиски.

Превод: Димитар Т. Османли.


thumb

Trip to Paramaribo

Драма од Томислав Османли, еКнига, на англиски.

Превод: Ирена Таневска.


thumb

Trial

Драма од Коле Чашуле, еКнига, на англиски.

Превод: Илија Чашуле
Дополнителен превод и лектура: Елизабета Баковска.


thumb

Si c'etait un spectacle...

Драма од Алмир Имширевиќ, еКнига, на француски.

Превод: Мирел Робин.


thumb

R

Драма од Јордан Плевнеш, еКнига, на англиски.

Превод: Соња Клима и Кевин Бојл.


thumb

Powder Keg

Драма од Дејан Дуковски, еКнига, на англиски.

Превод: Филип Филиповиќ.


thumb

Porcelain Vase

Драма од Југослав Петровски, еКнига, на англиски.

Превод: Георг Роман и Југослав Петровски.


thumb

Nothing without Trifolio

Драма од Русомир Богдановски, еКнига, на англиски.

Превод: Алан Мекконел Даф.


thumb

Lepa Angelina

Драма од Благоја Ристески - Платнар, еКнига, на англиски.

Превод: Драги Михајловски и Ричард Гофрен.


thumb

Kad bi ovo bila predstava...

Драма од Алмир Имширевиќ, еКнига, на хрватски.


thumb

Dvoje u Edenu

Драма од Томислав Османли, еКнига, на српски.

Превод: авторот.


thumb

Doi în Eden

Драма од Томислав Османли, еКнига, на романски.

Превод од македонски: Рамона Раковица и Андреа Санду.


thumb

Darkness

Драма од Коле Чашуле, еКнига, на англиски.

Превод: Илија Чашуле.


thumb

Dark Dolls

Драма од Венко Андоновски, еКнига, на англиски.

Превод: Зоран Анчевски и Ричард Гофрен.


Поезија Проза Есеи Драми Колумни Зборници Бесплатни

Содржини

кон врвот

© Блесок 1996-2014. Сите права се задржани.